© Michael Hochfellner, Mittersillplus
Het maakt niet uit vanuit welke windrichting je komt: wie naar Oberpinzgau wil, kan niet om Mittersill heen. Bovendien ligt al het moois dat Oostenrijk wintersporters te bieden heeft hier binnen handbereik. Hoog tijd dus om de troeven van dit minder bekende stadje in het Oostenrijkse Salzburger Land te ontdekken.
Verwacht je in Mittersill niet aan het typische wintersportgeweld, wilde après-ski of ski-in/ski-outfaciliteiten. Maar dat is juist het fijne aan deze authentieke plek. Want hier groeten mensen elkaar nog op straat, spelen kinderen ook in de winter lekker buiten, komt het hele dal heen om te shoppen en rijdt de trein nog steeds maar eens per uur. Bovendien kan je als wintersporter alle kanten uit. Aan de Salzburgse kant van Mittersill lonkt namelijk het adembenemende nationaal park Hohe Tauern, terwijl de Tiroolse zijde uitpakt met het Kitzbühel-skigebied en de wereldberoemde Streif-afdaling.
Mittersill in het kort
Hoogte: 789 m / Skigebied: KitzSki – Kitzbühel/Kirchberg (800 – 2000 m) / Pistes: 188 km, waarvan 102 km blauw, 66 km rood en 20 km zwart / Troeven: authentiek stadje, budgetvriendelijk, veel variatie / Route: ca. 10 u rijden, 13 u met het openbaar vervoer, of ca 1 u 15 vliegen en verder met bus of trein (3 u) / Wist je dat… Het bekende skimerk Blizzard zijn ski’s in Mittersill maakt?
Wie kwam er eigenlijk op het idee om latten onder zijn voeten te binden en daarmee van een berg af te suizen? Dat vragen wij ons ook soms af. En toch volgen we nog steeds graag het voorbeeld van dat waanzinnige proefkonijn, zeker in een gebied zo mooi als dit. De panoramalift Kitzbüheler Alps maakt zijn naam meteen waar. Vanaf het dalstation in Hollersbach gaat het met uitzicht over het waanzinnig mooie Salzachtal omhoog naar het kruis op de top van de Resterhöhe.
Precies aan de ingang van de Salzburgse kant, met uitzicht op de 3000 meter hoge pieken van de Hohe Tauern, bevindt zich het officiële trainingscentrum van de Oostenrijkse en Duitse skifederatie op de Resterkogel. Waar in de vroege winter de wereldtop van de slalom komt trainen, begint jouw skiplezier pas echt, zonder snelheidslimiet en met veel variatie. Je vindt er afdalingen van elk niveau, over brede bergweiden dan wel door het bos. Hollersbach/Mittersill is overigens ook het eindpunt van de KitzSkiWelt Tour, met 88 kilometer een van de langste skitochten ter wereld.
Wie vroeg genoeg uit zijn bed is geraakt en idealiter de eerste lift van de dag heeft gepakt, kan zich de hele dag uitleven op de vers geprepareerde pistes van het skigebied Kitzbüheler Alpen. Tussen het startpunt in Salzburger Land en het eindpunt in Kitzbühel in Tirol vervagen de grenzen van de twee deelstaten snel. Maar zelfs als je niet meer precies weet waar je bent, zullen de hoogtepunten je nog lang bijblijven. Sommige liggen op slechts een paar pistekilometers van het bergstation van de Panoramabahn, terwijl je voor andere wat extra kilometers op de teller zet.
Een van die hoogtepunten is de legendarische Hahnenkammafdaling, oftewel de Streif. De afdaling is hier een onderdeel van skiwedstrijden in alle verschillende alpine disciplines. Het rode deel ervan is voor iedere wintersporter een piste om af te vinken. Leuk om weten: alleen al de rit naar de Hahnenkamm en Mausefalle is een ervaring op zich. Met de spectaculaire Kitz 3S-baan moet je eerst een 400 meter diepe kloof overwinnen. Voor mensen met hoogtevrees geen sinecure, zeker niet als je een plekje weet te vinden in gondel nummer 1; die heeft namelijk een glazen bodem.
Omdat zelfs wij niemand kennen die met ski’s is geboren, is er voor beginners en kinderen een minstens even gevarieerd aanbod. Zo is het gratis oefengebied op de Paß Thurn heel eenvoudig te bereiken met de skibus en wachten bij de Resterkogel kinderskilessen en een transportband. Skilessen kan je hier overigens gewoon in het Nederlands volgen. Niet dat dat een must is, aangezien kinderen in eerste instantie eerder spelenderwijs leren imiteren, maar instructies goed uitgelegd krijgen in de eigen taal, leidt sneller tot een beter resultaat.
Je freestylemoves naar een hoger niveau tillen? Dat kan ook. Snowpark Kitzbühel op de Hangalm ligt slechts enkele minuten van de Panoramabahn. Het park is opgedeeld in drie zones, Voor ervaren freestylers staan er 18 kickers, 7 rails, 10 boxes, 7 jibs en een wisselende ‘special’ klaar, alle perfect geshapet. Heb je moves en voldoende techniek in de benen, dan is de buckelpiste bij de Zweitausender je volgende tip.
Ook offpiste zijn er in het gebied rond de Resterhöhe heel wat mogelijkheden. Zo baan je tussen de Hanglalm en Hartkaser heerlijk je eigen weg door de diepsneeuw, terwijl absolute cracks de Kleinen Rettenstein kunnen overwegen. Check vooraf de lawinevoorspellingen en ga nooit alleen en zonder veiligheidsuitrusting op pad. Beter nog: boek een lokale gids. Die leidt je naar de mooiste en meest ongerepte plekken.
Mittersill is tevens een ideale uitvalbasis voor langlaufers. Met goed geprepareerde loipes die door de schilderachtige landschappen van het zachte, glooiende Salzachtal kronkelen en zelfs de hoogtepaden van de Pass Thurn opzoeken, is er variatie genoeg.
De laatste dag in Mittersill besluiten we onze ski’s in te ruilen voor sneeuwschoenen. We schakelen een gids in om de betoverende landschappen van de Oberpinzgau te ontdekken, zodat we ook veilig kunnen afwijken van de gemarkeerde paden en onderweg meer kunnen leren over de fauna in de regio. Gewapend met een extra laagje merinoswol onder onze winterkledij en een thermos gevuld met hete thee gaan we op pad.
Onze gids leidt ons door dichtbegroeide bossen en over bevroren beekjes. Het enige wat we horen is de krakende sneeuw en het gefluit van de wind door de bomen. Onderweg zien we sporen van vossen, sneeuwhazen en hertjes. Maar hoe mooi het witte sneeuwdeken ook is, voedzaam is het helaas niet. Daarom vinden er in de wintermaanden wildvoederingen plaats. In het Habachtal kan je aan zo’n voedering deelnemen. Met de tractor en deels te voet trekken we naar de hut vanwaar we de dieren kunnen observeren. De jonge hertenkalfjes zijn de kers op de taart.
In Salzburger Land staat genieten centraal, vooral als het gaat om eten en drinken. Regionale lekkernijen zoals Pinzgau kaasknoedels of Kaiserschmarrn (een soort pannenkoekenscramble) moet je gewoon hebben geproefd. En omdat we die laatste echt supperlekker vinden, hier het recept.
Splits de eieren. Klop de eiwitten stijf en zet apart. Mix de eidooiers en suiker tot het mengsel licht en romig is. Voeg de bloem en de melk toe en klop tot een glad beslag. Spatel de eiwitten er doorheen. Verdeel het beslag over twee koekenpannen en bak drie minuten op een laag vuur. Gebruik een spatel om de pannenkoek om te draaien en op te delen in kleinere stukken. Bak nog een paar minuten en keer de stukjes een paar keer om, laat de randjes in boter karamelliseren. Verdeel in een schaal, garneer met poedersuiker en serveer met de compôte. Tip: extra lekker wanneer je in rum geweekte rozijnen door het beslag mengt en serveert met een bolletje vanille-ijs!